Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dingle - vítejte na nejzápadnějším cípu Evropy

Krásný a mystický poloostrov Dingle, který je součástí Irska, je vyjma Islandu považován za nejzápadnější výběžek Evropy. Jeho skalnaté pobřeží, střídající se s kilometry pláží, je omýváno studeným Atlantským oceánem. Místním lidem přináší oceán obživu, návštěvníkům pak spolu s obdivuhodnou přírodou, kulturou a historií to pravé místo k poznávání.

Nejvhodnější je letět letadlem, na ubytování ušetříte v hostesech
Na poloostrov a vlastně do celého Irska je nejlepší použít jako dopravní prostředek letadlo. Za přímou linku z Ruzyně do Dublinu zaplatíte okolo čtyř tisíc korun. Pokud byste se ale přece jen rozhodli pro auto nebo autobus, připravte se na náročnou cestu přes Velkou Británii, odkud vede například z Liverpoolu přímá trajektová linka do Dublinu. Na samotném poloostrově se všude dostanete po silnici R 559, která celý ostrov lemuje.

Možnosti ubytování jsou velmi široké. Vybrat si můžete z řady hotelů, hostesů nebo guesthousů. Cenově vás jedna noc vyjde od 15 Euro v hostesech, hotely pak začínají na 30 Eurech i se snídaní.

Život bez stresu a spěchu – takový je život v Dingle
Vstupní branou na 40 kilometrů dlouhý poloostrov je město Tralee. Právě tady začíná výše zmíněná silnice, která vás dovede až do „hlavního městečka“ Dingle, shodného se jménem poloostrova. To je zároveň i výchozím bodem pro všechny turistické trasy, po kterých se můžete vydat. Přístav Dingle okouzluje návštěvníky především svou výbornou polohou. Z jedné strany objevíte chráněný záliv, z druhé se pak za posledními domky zvedají k nebi vysoké hory. Za návštěvu zde stojí například akvárium s podmořským tunelem, národopisné muzeum The Blasket Centre nebo galerie. Typický suvenýr si lze koupit v řadě tradičních obchůdků a irskou kávu vám rádi nalijí v jedné z padesáti místních restaurací. Při příjezdu do těchto míst leckterého návštěvníka překvapí klid, který zde panuje. Méně turistů a zbytečného hektického života však přináší regionu více magičnosti a dává možnost představit zdejší přírodu a běh života takové, jaké ve skutečnosti jsou.

Na kole i pěšky za krásnou přírodou a prastarými památkami
Zdejší krajina je vhodným místem pro turistiku a cykloturistiku všech kategorií. Na kole se dá to nejhezčí projet za jediný den. Třeba se z městečka Dingle vydejte po klikaté cestě nad úpatím Atlantiku k nejzápadnějšímu cípu Evropy, mysu Slea Head. Celým poloostrovem pak prostupuje značená, 178 kilometrů dlouhá turistická trasa Dingle Way. Pokud se jí budete držet, prochodíte za týden Dingle křížem krážem. Naplánujte si celodenní výlet i na druhou nejvyšší horu Irska Brandon Mountain (953 m.n.m.) Její, na naše poměry poměrně malou výšku, však rozhodně nepodceňujte a vybavte se pevnými boty a teplým oblečením a hlavně mapou.

Poloostrov Dingle tvoří kromě nádherné přírody unikátním také rozsáhlá archeologická naleziště a památky. Na rozlehlých pastvinách tohoto odříznutého a těžko přístupného místa naleznete například plně dochovanou kamennou modlitebnu Gallarus Oratory, stojící jižně od vesnice Murreagh. Jedná se, na rozdíl od dalších podobných, o jedinou takto dochovanou stavbu na Dingle. Prý je stará až 1200 let a do současnosti odolává nepříznivým vlivům počasí i přesto, že je postavena pouze z kamenů, bez použití malty nebo omítky.

Fungie čeká na své lodě, vy ale nečekejte a navštivte Dingle!
A na závěr jedna zajímavost. V přístavním městečku Dingle žije prý jeden z nejstarších divokých, ale přátelských delfínů na světě. Jmenuje se Fungie a od roku 1984 doprovází lodě, plující do přístavu i z něj. Návštěvníci ho snad mohou spatřit na jedné z výprav, které se za ním pořádají. Na Fungieho počest vztyčili dingleští obyvatelé v přístavu i jeho sochu. Tak nestojí snad poloostrov Dingle za návštěvu?

Článek byl zobrazen 9 237 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko