Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Killarney

Na jihozápadním cípu Irska se v hrabství Kerry na ploše 10 tisíc hektarů rozkládá Národní park Killarney, který oplývá jedněmi z nejkrásnějších jezerních a horských scenérií v zemi. Tato velkolepá nádhera přitahuje návštěvníky již po více jak 200 let.

Národní park Killarney je mnohými označován za „horský ráj západu“ a jeho krajinu vychvalovali již viktoriánští a edwardovští výletníci. Příznivce si získává svým rozmanitým přírodním bohatstvím zahrnujícím řeky, vodopády, rašeliniště, zelené dubové lesy a pohoří Mangerton, Torc, Shehy a Purple. Park pod sebe zahrnuje také tři krásná jezera: Lough Leane, Muckross Lake a Upper Lake. Pozornost si zaslouží rovněž zdejší historické budovy, trosky hradů a opatství.

Killarney, Irsko

Srdce parku tvoří pozemky šlechtického sídla Muckross Estate rozkládající se na ploše 4000 hektarů kolem jezera Lough Lane. Tyto pozemky věnovali irskému národu v roce 1932 američtí vlastníci půdy a filantropové William Bowers Bourn s manželkou a synem Arthurem Vincentem, který byl později kalifornským senátorem. Původní jádro parku se během následujících desetiletí značně rozšířilo, irský stát totiž vykupoval další pozemky a další mu byly také darovány. Pod Killarney tak přibyla okolní krajina včetně Knockreer, Ross Island, Inisfallen a oblasti Glena, Ullauns a Poulagower. Celkem tak bylo ochráněno přes 10 tisíc hektarů půdy.

Killarney, Irsko

Hlavní turistickou základnou je městečko Killarney situované v severovýchodním koutě parku. Jde o opravdové přeplněné turistické centrum, které žije z prodeje skřítků, čtyřlístků a pytlů zlaťáků. Kromě zázemí toho však návštěvníkům příliš nenabízí. Máte akorát možnost si zde najmout drožku s kočím a nechat se odvézt až k jezerům. Nejlepší je město úplně vynechat a vyrazit přímo do Muckross Estate na pobřeží Lough Lane. Na pozemek je zakázáno vjíždět auty, je to tak výborné místo k procházkám nejen kolem jezera, ale také po udržovaných zahradách plných rododendronů a azalek. Muckross House je viktoriánskou napodobeninou alžbětinského sídla, které ukrývá výstřední muzeum folklóru a venkovského života. Severně od domu stojí téměř rozpadlý kostel patřící muckrosskému opatství a také arkády pocházející většinou z 15. století. V okolí sídla Muckross bývá během letní sezóny a v době státních svátků poměrně rušno.

Muckross House, Irsko
Foto: Muckross House

Pokud toužíte po větším klidu, vydejte se podél pobřeží jezera až k hradu Ross Castle, který se může pochlubit zrekonstruovanou opevněnou věží z 15. století. Na hradě si můžete prohlédnout expozici dobového nábytku z 16. a 17. století. Severně od hradu najdeme rodinné sídlo Grosvenorů Knockreer House. Z něj i s nedalekého vršku Aghadou Hill je nádherný výhled na okolní krajinu. Oblíbenou lokalitou fotografů je zdejší kamenný most klenoucí se přes řeku Dunloe. Když si pronajmete pramici, můžete se vydat přes jezero až k malému ostrůvku Inisfallen, který je pokrytý hustými lesy, jež ukrývají kostelík a trosky kláštera ze 7. století. 

Ross Castle, Irsko
Foto: Ross Castle

Hlavní atrakcí prostředního jezera Muckross Lake je Meeting of the Waters neboli Setkání vod, v údolíčku porostlém květinami a keři. Stoupáním podél malého Horního jezera se dostanete až k vyhlídce Ladies´View, odkud se naskýtá nádherný rozhled na působivou úzkou průrvu mezi jezery Dunlow a Killarney. Tuto vyhlídku objevily dvorní dámy královny Viktorie, po nichž byla také pojmenována.

Killarney, Irsko

Další vyhledávanou atrakcí Národního parku Killarney je vodopád Torc u jezera Muckross Lake. K této osmnáct metrů vysoké kaskádě se dostanete po kamenném schodišti obrostlém platany a jasany. Zdolat musíte také krátké stoupání po žebříku. Za vodopádem pak vede do vnitrozemí parku malá pěšina, po které když se vydáte, tak pravděpodobně nenarazíte na žádné turisty. Tato cestička, z níž je výhled na všechna tři jezera, je totiž součástí dálkové pěší trasy Kerry Way vedoucí přes hory do Kenmare (19 km daleko). Po cestě procházíte také oblasti Esknamucky Glen a Windy Gap. Alespoň krátká procházka po této stezce je však příjemným odpočinkem od všudypřítomných davů turistů. Budete procházet mechem zarostlými dubovými lesy se starobylými cesmínami a po kamenech přecházet horský potok. Kdybyste chtěli obejít všechna tři hlavní jezera v parku Killarney, nachodili byste téměř 50 kilometrů a zdolali poměrně těžkou pěší túru.

- jap -

Další články z Irska
Katedrála sv. Patricka v Dublinu 
Pivovar Guinness – kde se vyrábí černé zlato Irska 
Lynčování v Galway 
Monasterboice 
Croagh Patrick – irská svatá hora 

Článek byl zobrazen 12 822 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko