Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Monasterboice

V oblasti Středního Irska, které je doslova poseto středověkými opatstvími a starobylými místy, se v hrabství Louth nachází místo zvané Monasterboice. Je plné jedinečných křesťanských památek, mezi nimiž vynikají zříceniny staroirského kláštera založeného na konci 5. století svatým Buithem.

Krása tohoto místa není na první pohled patrná, je totiž zahaleno stromy a leží uprostřed zemědělské oblasti mezi zelenými poli. Jakmile se však dostanete blíže, otevře se vám výhled na vysokou kulatou věž, kříže a obvodové zdi kostelů. V tu chvíli si uvědomíte, že stojíte před jedním z nejpozoruhodnějších památkových souborů v celém Irsku. Na prostranství se zvláštní atmosférou jsou vtěsnány četné památky jedinečné historické hodnoty.

Učedník sv. Patrika, poustevník zvaný Buithe zde na konci 5. století založil klášter Monasterboice, který dal jméno celé lokalitě. Buithe zemřel v roce 521, tehdy mu údajně andělé snesli z oblohy žebřík, aby po něm mohl vyšplhat přímo do ráje. Jeho klášter poté dosáhl obrovského vlivu a stal se dokonce centrem učenosti. Monasterboice přežil vikinskou okupaci z roku 968, během níž byli z Tary nejvyšším králem Donalem vyhnáni nájezdníci. 


Foto: Muiredachův kříž

Nedlouho na to byla vystavěna 33 metrů vysoká kulatá věž, jejíž pozůstatky se dochovaly v poměrně dobrém stavu dodnes. Stavba je neskutečně vysoká a na vrcholu se zužuje. Aby mohla mít svůj typický kuželovitý tvar, musely být při její výstavbě použity kameny klínovitého tvaru. Okna tvoří pouhé malinkaté štěrbiny, které měly obranný charakter. Dveře jsou z bezpečnostního hlediska také umístěny až 2 metry nad zemí. Mniši do věže vstupovali po žebříku, který se v době útoku vytahoval dovnitř. V roce 1097 došlo k požáru, při němž vyhořel interiér věže. Krátce nato začal klášter v závislosti na sílícím vlivu Mellifontského opatství upadat.

V blízkosti věže stojí pozůstatky po dvou kostelích, Severním kostele An Teampall Thuaidh a Jižním kostele An Teampall Theas. Oba jsou obklopeny starobylými náhrobky pocházejícími z dob kláštera. Největší chloubou celé lokality jsou však tři kříže datující se do 10. století. U hřbitovní zdi stojí osamoceně Severní kříž, který je na vrcholku zdoben poněkud zvětralým spirálovitým vzorem. V sousedství Severního kostela se tyčí obrovský, šest metrů vysoký Západní kříž. Ten se skládá z odděleného břevna, kruhu a vrchní části. Některé z jeho panelů jsou již poznamenány erozí, proto nápisy na nich již nejsou příliš čitelné. Ovšem ukřižování v jeho středu je jasně patrné. V kruhu otočeném na západ rozpoznáte scény z Ježíšova přechodu přes Galilejské moře, obra Goliáše a potomky Izraele uctívající zlaté tele. 

Tou největší dominantou Monasterboice je však třetí, pět metrů vysoký Jižní kříž, známý také jako Muiredachův kříž. Jeho kruh a břevno byly vytesány z jednoho kusu pískovce a opatřeny vrškem ve tvaru domu se štítem a taškami na střeše. Základna nese nápis „Or do Muiredach Lasndernad Chros“, což znamená „Modlitba za Muiredacha“. Právě pro tohoto monasterboického opata, který zemřel v roce 923, byl totiž kříž vytesán. Kříž byl vztyčen nedlouho po jeho smrti jako pomník a také symbol monasterboického bohatství. Všechny čtyři strany kříže jsou bohatě zdobeny biblickými scénami. Na východní straně sedí v kruhu Ježíš a rozsuzuje spor. Pod jeho nohama sv. Michal váží duše, zatímco mu váhy zatěžuje ďábel. Na břevně čtyři mudrcové uctívají malého Ježíše. Dále je na kříži k vidění ještě Mojžíš, sv. Petr, nevěřící Tomáš, Jidáš, David s Goliášem, Adam a Eva i Kain s Ábelem. 

- jap -

Další články z Irska
Croagh Patrick – irská svatá hora 
Jezero Lough Gur 
Hrad Blarney 
Waterford – město křišťálu 
Nespoutané Aranské ostrovy 

Článek byl zobrazen 7 999 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko