Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Blarney

Snad nejnavštěvovanějším hradem v celém Irsku je Blarney nacházející se na jihovýchodě země. Dominuje jedné z nejmalebnějších irských vesnic, která nese stejné jméno a je zasazen v překrásné zalesněné krajině. Díky tzv. „kamenu výřečnosti“ se stal velkou turistickou atrakcí.

Blarney je známá jako „největší malá vesnice v Irsku“, pyšní se dlouhou historií a oplývá magickým šarmem. Návštěvníkům se zde nabízí řada zajímavých míst k prozkoumání. Jelikož se vesnička nachází jen 8 km od města Cork, je skvělou základnou pro výlety do atraktivních lokalit v hrabstvích Cork a Kerry. Přímo v Blarney vás však jistě zaujme krásně zachovalé náměstí, které jakýmsi středobodem vesnického života. Vesnice se začala kolem tohoto náměstí rozrůstat v tudorovském období, kdy spadala pod správu majitele hradu. Náměstí je dnes lemováno řadou útulných domků a vévodí mu kostel z roku 1766. V minulosti byla velkou atrakcí místa také elektrárna z roku 1843, která ukrývala místnosti s párou a turecké lázně. Blarney tak hraje významnou roli v turistickém ruchu Irska již po více jak 150 let. V současnosti si návštěvníci mohou užívat nakupování v příjemných krámcích na náměstí nebo si mohou v blízkém okolí zahrát golf.


Autor: Sara Kirby

Většina návštěvníku však dnes do Blarney míří především kvůli hradu, který je obestřen legendami. Hrad tvoří samostatně stojící hlavní věž s cimbuřím na skalnatém útesu, pod nímž se klikatí řeka Martin. V roce 1446 jej na místě dřívější opevněné věže nechal postavit Dermot Laidhir McCarthy přezdívaný Silák. V okolí hradu se tyčí další věže, které celému komplexu dodávají působivý vzhled.

Název Blarney je výrazem pro upovídanost nebo pochlebování. Vznikl pravděpodobně díky lordu McCarthymu z Blarney, kterého vyslýchal hrabě z Leicesteru, posel královny Alžběty I. Ta se snažila získat hrad i okolní pozemky. McCarthy byl údajně tak výřečný, že svým neustálým mluvením svého věznitele naprosto odrovnal. Mluvil dál a dál, ale nikdy se nedostal k věci, na kterou se ho hrabě ptal. Leicester nakonec musel oznámit královně, že vyslýchání skončilo na mrtvém bodě. Královnini vojáci nakonec hrad nikdy neobsadili, v roce 1646 ale padl do rukou Cromwellova velitele Lorda Broghilla. Obyvatelům hradu se však během obléhání podařilo uniknout podzemní chodbou. Říká se, že z hradu v minulosti vedly dokonce tři takovéto chodby – jedna k nedalekému jezeru, druhá do města Cork a třetí do hrabství Kerry, což ale není moc pravděpodobné. Kerry je totiž vzdáleno 80 kilometrů.


Autor: Maureen

Hrad Blarney je slavný především díky pověstnému kameni, který pokud políbíte, stanete se stejně jako McCarthy výborným řečníkem. Najdete ho až na samotném vrcholu staré hlavní věže, za Velkým sálem s obrovským krbem, ložnicí hraběte a Pokojem pro mladé dámy. Kámen do Irska údajně dovezl prorok Jeremiáš a prý ho měl pod hlavou jako polštář i Jákob. Jiný příběh vypráví o tom, že jej dostal tehdejší král Munsteru od staré čarodějnice, kterou zachránil před utopením nebo od Skota Roberta Bruce jako poděkování za to, že mu do bitvy poslal na pomoc 4000 mužů. Více pravděpodobný je však příběh o křižákovi, který kámen získal ve Svaté zemi jako raritu a dovezl jej do Irska.

Kámen je zasazen ve vnější fasádě mezery v cimbuří. Jakmile se ocitnete na oválném vrcholu hradu, najdete jej opravdu snadno. Nachází se na konci dlouhé fronty smějících se turistů. Políbit tento kámen totiž není jen tak, musíte si lehnout na záda, zkroutit horní polovinu těla dozadu a zaklonit hlavu. Vyžaduje to trošku zdatnosti a ohebné tělo. Kvůli bezpečnosti byla u kamene přidělána dvě madla na přidržení, návštěvníci pokoušející se o tento mírně akrobatický kousek jsou navíc ještě pod dohledem svalnatého hlídače. Před pádem do hloubky 29 metrů vás chrání kovová mříž. Před polibkem byste si však měli vyndat vše z kapes, jinak se se svými penězi nebo mobilem už neshledáte. Dámy by si pro tuto činnosti rozhodně neměly oblékat sukni.

Políbení kamene je jedním z nejdůležitějších úkolů každého návštěvníka Irska, proto se téměř vždy na hradě setkáte s davy turistů, ať už domácích nebo zahraničních. Každoročně hrad Blarney navštíví více jak dvě stě tisíc lidí. Pokud se chcete největšímu návalu vyhnout, přijďte sem brzy ráno.

- jap -

Další články z Irska:
Waterford – město křišťálu
Nespoutané Aranské ostrovy
Pohodová atmosféra v ulicích Corku
Dinje - vítejte na nejzápadnějším cípu Evropy

Článek byl zobrazen 9 874 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko