Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Waterford – město křišťálu

Na jihovýchodě Irska se v hrabství Waterford rozkládá stejnojmenné přístavní město, které je údajně nejstarším v celé zemi. V roce 853 jej založili Vikingové a postupem času se rozrostlo na oba břehy řeky Suir. Dnes zdejší přístav patří k nejrušnějším v celém Irsku, staré centrum je ukryté až za nábřežím.

Vikingové si pro založení města vybrali tuto lokalitu záměrně, hledali dobré kotviště a to zde našli. Město nazvali Vadrafjord, což se dá přeložit jako „Přístav počasí“. Kdysi byl Waterford chráněn obrannými zdmi, které celkem tvořilo 17 věží. Do dnešní doby se jich podařilo dochovat jen šest. Nejlépe dochovaný úsek vede od Strážní věže, kde se ulice Castle Street setkává s Parnell Street.  Nejznámější a nejzajímavější je Reginald´s Tower – Reginaldova věž. Tuto válcovitou normanskou věž nechal postavit Ranguald Viking v roce 1003. Najdete ji na nábřežním konci ulice Mall. Po dlouhou dobu sloužila jako mincovna, armádní sklad i vězení. Jde o nejstarší veřejnou budovu v celém Irsku, v roce 1170 musela být po útoku nepřátel přestavěna. V současnosti v ní sídlí malé muzeum.


Autor: Andrea - Hotelsireland

Vedle Reginaldovy věže stojí jezdecká socha generála Meaghera, zdejšího rodáka, bojovníka za práva Irů a pozdějšího generála "irské brigády" v americké občanské válce. Pokud se budete chtít seznámit s vikinskými dějinami města, navštivte Waterfordské muzeum pokladů, které ukrývá vikinské šperky, dýky, kožené boty, jídelní misky a další předměty. Muzeum se však nevěnuje jen Vikingům, ale také bouřlivé waterfordské historii. Ve středověku byl Waterford nejvíce prosperujícím městem Irska, kde se z georgiánských peněz na Mall a O´Connell Street postavila řada domů.

V té době byla vystavěna také římskokatolická Katedrála nejsvětější Trojice osvětlovaná lustry z waterfordského křišťálu. Katedrála stojí na Barronstrand Street a směrem na východ od ní v ulici Bailey´s New Street vyrostla také protestantská Katedrála Kristovy církve. Ta se může pochlubit bohatě zdobeným štukovým stropem a také jednou nepříliš vábnou sochou. Jde o morbidní sochu sedminásobného starosty Waterfordu Jamese Rice žijícího v 15. století. Ten je vyobrazen jako mrtvola, která je z poloviny zavalená žábami a červy.

Ve městě byste si rozhodně neměli nechat ujít prohlídku Waterford Crystal Visitor Centre, kde se seznámíte s výrobním procesem vyhlášeného místního křišťálu. Tato budova je asi nejnavštěvovanější atrakcí a bývá pravidelně v obležení turistů. Pokud si chcete krásné ručně vyřezávané křišťály prohlédnout v klidu, musíte přijet už brzy ráno.


Autor: Graham Anderson

V okolí Waterfordu je spousta zajímavých míst, která stojí za návštěvu. Překrásný klášter si můžete například prohlédnout v nedalekém Ardmore. Toto přímořské městečko je lemováno krásnou pláží a nabízí možnosti hezkých procházek po útesech kolem Ardmore Head. Při příjezdu vás hned upoutá 29 metrů vysoká kulatá věž z 12. století, která patří k nejzachovalejším v Irsku. V její těsné blízkosti byla vystavěna Katedrála sv. Declana z 10. až 14. století. Její největší zajímavostí jsou krásné vyřezávané kamenné desky na přední vnější zdi. Vyobrazen je na nich například archanděl Gabriel, ale také Adam a Eva v zahradě a sv. Declan obracející irské pohany na víru.

Opodál stojí oratoř tohoto světce postavená v 8. století. Pokud byste se vydali po pěšině směrem k útesům Ram Head, vedle trosek kostela Dysert Church byste narazili na posvátnou studnu sv. Declana, kterou střeží nahrubo tesané kříže. Jižní konec ardmorské pláže zdobí Kámen sv. Declana, na němž z Walesu připluly jeho zvon a ornát. Traduje se, že revmatici, kteří se na svátek sv. Declana – tedy 24. července, dokážou pod kamenem protáhnout, získají zázračný lék. Ve skutečnosti si však tito lidé tímto pokusem přivodí akorát bolesti zad. Nedaleko Waterfordu se nachází ještě dědinka Passage East, která je známá jako místo, kde se roku 1170 vylodil král Richard.

- jap -

Další články z Irska:
Nespoutané Aranské ostrovy
Pohodová atmosféra v ulicích Corku
Dinje - vítejte na nejzápadnějším cípu Evropy

Článek byl zobrazen 9 779 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko