Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nespoutané Aranské ostrovy

U západního pobřeží Irska se z hlubin oceánu vynořují Aranské ostrovy, které jsou zosobněním drsné a nemilosrdné krajiny. Jsou celkem tři: Inisheer, Inishmaan a Inishmore a nachází se západně od zálivu Galway Bay. Jedinečnost těmto ostrovům dává větrem ošlehaný a mořem rozedraný vápenec, díky kterému připomínají spíše místo z jiného světa.

Vápenec je na mnoha místech rozbrázděn tisíci prasklin. Ty mohou za to, že zdejší krajina vypadá, jako by ji někdo učesal obřím hřebenem. Původně se vědci domnívali, že jsou ostrovy pozůstatkem po ledovcové činnosti, ale nyní se přiklání spíše k teorii, že byly modelovány silnou erozní činností. Dnes jsou to doslova nezalesněné ostrovy, kde se půda musela vždy úmorně vyrábět z písku, chaluh, kompostu a hnoje. Políčka musela být také ochraňována před rozfoukáním větrem kamennými zídkami, které dnes patří k největším atrakcím ostrovů. Byly postaveny z tisíců volně naskládaných plochých kusů neopracovaného vápence, kterým prosvítá sluneční světlo. Zdi však neplnily jen funkci větrolamu, sloužily také jako skladiště a byly jimi vytyčovány hranice pozemků.

Aranské ostrovy, Aran islands

Na ostrovech se mluví irsky a místní obyvatelstvo stále pečuje o své tradice a zvyky. Lidé zde bydlící symbolizují jakousi houževnatou soběstačnost. Jelikož byly Aranské ostrovy Atlantským oceánem vždy izolovány od pevniny, přežíval na nich ještě v 18. století poněkud primitivnější způsob života. Nejdůležitějším zdrojem obživy místních obyvatel byl rybolov a chov ovcí. S přílivem turistů došlo k rozvoji moderních vymožeností a život se i zde začal rychle měnit. Přesto zde zůstala zachována silná tradice původního způsobu života, na který už nikde jinde v Irsku nenarazíte. Právě zde můžete ochutnat tu pravou atmosféru irských hospůdek, umění i venkova.

Aranské ostrovy, Aran islands

Největším z Aranských ostrovů je 14,4 km dlouhý Inishmore, který má přirozený malý přístav Kilronan. Pravidelně k němu jezdí trajekt z Rossavealu, což je vesnice 20km od města Galway. Přístav je velkým lákadlem pro návštěvníky, protože kromě podívané na všemožné loďky nabízí také malou tržnici, v níž si můžete zakoupit některý z typických rybářských svetrů, které se na ostrově pletou. Po ostrově vás povozí turistický mikrobus, najmout si však můžete i bryčku s poníkem. Pokud však chcete okusit pravou atmosféru ostrova a jeho drsnou krajinu na vlastní kůži, vydejte se ho prozkoumat pěšky nebo na kole. Písečné pláže na jedné straně silně kontrastují se strmými útesy na protilehlé části ostrova.

Aranské ostrovy, Aran islands

Nejnavštěvovanějším místem je nepochybně Dunaengus, přístav krále Aenguse, nacházející se asi ve dvou třetinách jižního břehu ostrova. K vidění je zde mohutná polokruhová kamenná pevnost, která vznikla pravděpodobně před více než 2000 lety. Vystavěna byla na okraji 90 metrů vysokého útesu. Před ní stojí překážka zvaná španělský jezdec, což je pás vzpřímených kamenných čepelí, jež sloužily k ochraně před útokem nepřítele. V těchto místech obvykle narazíte na davy turistů. Jestliže máte radši klidnější místa, vydejte se k  Dún Dúchathair, Černé pevnosti ležící asi 3 km od Dunaengusu. Pevnost je sice méně zachovalá než její sousedka, ale s největší pravděpodobností ji budete mít jen sami pro sebe. Šestimetrové zdi z tmavého kamene ukrývají drolící se schody a ochozy, v nitru je pak malý labyrint. Na ostrově Inishmore najdete ještě spoustu dalších míst, která stojí za to vidět. Jsou mezi nimi většinou již polorozpadlé kostely, pevnosti a starodávná stavení, která mají tajemného ducha a oplývají zvláštní atmosférou.

Aranské ostrovy, Aran islands

Veselá a uvolněná atmosféra panuje na ostrůvku Inisheer, který je o něco menší než Inishmore. Obejdete jej v pohodě asi za hodinku, pěší procházka vám bude připadat jako cesta do pravěku a nejvzdálenějších koutů země. Starousedlíky chodící v doma vyráběných šatech tady ale s největší pravděpodobností nepotkáte. Poštěstí se vám to spíše na prostředním ostrově Inishmaan, kde život běží tak jako před sto lety. Turisté zde nemohou očekávat žádné zvláštní výsady, ale to rozhodně není nic, co by je mělo od návštěvy ostrova odradit. Právě naopak, mohou zde poznat pravé Irsko, bez všech vymožeností moderní doby. Jižní konec Inishmaanu je dost divoký, pěnící příboj se odráží od kamenitého pobřeží. Výběžek je stejně bezútěšný jako mnohá další místa v Irsku.

- jap -

Další články z Irska:
Pohodová atmosféra v ulicích Corku
Dinje - vítejte na nejzápadnějším cípu Evropy

Článek byl zobrazen 11 810 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko