Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jezero Lough Gur

V poklidném hrabství Limerick na jihovýchodě Irska se rozprostírá malé jezero Lough Gur mající tvar písmene „C“. Kolem něj je rozptýleno množství zajímavých kamenných staveb a důkazů, že bylo toto místo osídleno již před 5000 lety.

V této kopcovité krajině plné polí a luk žili v minulosti zemědělci, kteří obdělávali půdu, chovali dobytek a byli také zdatní obchodníci. Dobu, ve které tito lidé žili, velmi dobře přibližuje skanzen v oblasti jezera Lough Gur. Výkladové centrum, které zde vzniklo, spojuje známá fakta s historií zde stojících kamenných budov. Tato důležitá naleziště pocházející z doby kamenné často leží na soukromých pozemcích, a proto nejsou přístupná veřejnosti.

Součástí prohlídky skanzenu se tak stalo krátké video, které můžete shlédnout ve výkladovém centru, jež je umístěno v domě s doškovou střechou. Na videu jsou detailně popsány zdejší domky postavené v kruzích, soustavy polí, kruhy stojících kamenů, chodbové hroby, kamenná a hliněná hradiště, dva středověké hrady a umělé opevněné ostrůvky nazývané „crannogy“. Jsou zde uloženy nesmírně bohaté archeologické záznamy sahající až do roku 3000 před Kristem.

O Lough Gur se začalo mezi archeology více mluvit v 19. století, kdy došlo ke snížení hladiny jezera, a na povrchu země se objevily tisíce artefaktů. Mezi nimi se našel i nádherný bronzový obřadní štít z Lough Gur pocházející přibližně z roku 700 před Kristem. Byl ozdoben šesti soustřednými kruhy reliéfních cvočků. Jeho originál dnes zdobí prostory Národního muzea v Dublinu. Řada dalších nálezů z Logh Gur je k vidění v Huntově muzeu v limerické Celnici. Muzeum mimo to oplývá úžasnou sbírkou irských archeologických nálezů a středověkých procesních křížů, biskupských berel, ilustrací a dalších ceněných předmětů.

Výkladové centrum skanzenu u Lough Gur vlastní originály i kopie mnoha předmětů, mezi nimiž jsou sekyry, nástroje, zbraně, keramika, hroty šípů a kovářská výheň. Jakmile výkladové centrum opustíte, dostanete se asi po 100 metrech k tzv. brýlím. Jde o kruhové a pravoúhlé základy statku pocházející zhruba z roku 900 našeho letopočtu. Miniaturní políčka zemědělců se tehdy rozdělovala kamennými zdmi. Na místě těchto polí byly nalezeny kosti dobytka, ovcí, prasat a psů. Dále se podařilo objevit nože, hřebeny z kostí, bronzové spony, škrabky z pazourků i neolitickou keramiku.

Přímo u břehu jezera si můžete prohlédnout „crannog“ – umělý opevněný ostrůvek Bolin Island, který je hustě porostlý stromy. V průměru ostrůvek měří pouhých 30 metrů, v době jeho osídlení v období 500 – 1000 po Kristu, na něm tak mohla žít jen jedna rodina. Tyto umělé ostrůvky se vyráběly tak, že se hromada menších kamenů obložila kameny většími a na ně se pak navršila vrstva půdy a chrastí. Domky a přístřešky byly chráněny palisádou.

Nedaleko jezera stojí hned dva hrady. Prvním je Bourchierův hrad postavený v 15. století, který zdobí štěrbinová okna a čtyři hranaté rohové věžičky. Zatím hrad není veřejnosti přístupný, ale jeho zpřístupnění je v plánu stejně tak, jako vybudování restaurace v jeho suterénu. Druhý je Černý hrad, jenž od 13. století obývala hrabata z Desmondu. O něco dále od jezera jsou situovány zbývající archeologické atrakce této oblasti. Jde o tzv. Obrův hrob, Giant´s Grave. Tento obrovský megalitický chodbový hrob je vzdálen asi 1,5 km od silnice Lough Gur Cross. Během vykopávek v roce 1938 v něm byly nalezeny kosti osmi dospělých lidí a čtyř dětí společně s ostatky po kremaci. Výstavba Obrova hrobu se datuje někdy do roku 2500 před Kristem. Obruba z kamenů byla postavena okolo centrálního hrobu z velkých balvanů, které byly završeny čtyřmi vedle sebe položenými kameny. Ještě v 19. století zakrývala hrob původní mohyla a bydlela v něm dokonce jedna stará žena.

Historicky velmi významnou stavbou je také 4000 let starý Grange Stone Circle, tedy Selský kamenný kruh, umístěný o dalšího 1,5 km dále u cesty směřující do Limericku. Jde o největší a nejpůsobivější kamenný kruh v celém Irsku, majestátní a tajemnou stavbu se zvláštní atmosférou. Pod starými stromy je zanořen v zemi kruh, který obklopuje a chrání několik set kamenů. V době bronzové představoval tento kruh nepochybně dějiště duchovních rituálů.

- jap -

Další články z Irska:
Hrad Blarney

Waterford – město křišťálu
Nespoutané Aranské ostrovy
Pohodová atmosféra v ulicích Corku

Článek byl zobrazen 6 695 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko