Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Burren – na skok v botanickém ráji

Na západě Irska se v hrabství Clare rozprostírá tajuplná a záhadná krajina národního parku Burren. Na vápencovém podloží se v tomto, na první pohled nehostinném koutě země, pyšně tyčí obrovské dolmeny, mohyly a další pohřebiště předkřesťanských náčelníků. Burren je pozoruhodným místem, které v každém návštěvníkovi zanechá hluboké dojmy.

Burren rozkládající se na ploše přibližně 500 kilometrů čtverečních je ze severu a západu ohraničen mořem, z jihu a východu pak typickými svěže zelenými clareskými pastvinami. Samotný Burren je však drsnou, pustou a mystickou krajinou, která je tvořena převážně holými šedými kopci. Jde vlastně o krasovou oblast, na jejímž povrchu najdeme svrchní vápenec, pod nímž se ukrývá starší vrstva pískovce. Vápenec je hrubý, popraskaný a jeho povrch je rozbrázděn do hlubokých úzkých trhlin. Tuto „měsíční krajinu“ v době ledové vymodeloval kontinentální ledovec. Z tohoto důvodu byla oblast Gaely nazvána An Bhoirrean, což znamená Skalnatá země. Ačkoliv se zdá být naprosto nehostinná a bez života, ve skutečnosti ji pokrývá ta nejbohatší irská květena.

národní park Burren

Na první pohled to vypadá, že Burren pokrývá jen neuspořádaná a nepoužitelná půda, pokud se však zaměříte na prostory mezi jednotlivými kameny, zjistíte, že se zde daří pozoruhodně rozmanitému spektru rostlinných druhů. V puklinách se totiž drží voda a půda je dost výživná. Rostliny ukryté ve vápencových trhlinách jsou navíc dokonale chráněny před slaným větrem, jsou dostatečně zavlažovány častými dešti a ohřívány Golfským proudem, který proudí kolem pobřeží hrabství Clare. Také sluneční paprsky se od světlého vápence odráží přímo do nitra trhlin. Mnohé rostliny, které by se zde jinak normálně neobjevily, tady našly naprosto ideální podmínky. Botanici jsou toho názoru, že některé z těchto arkticko-alpských rostlin jsou potomky těch, které se sem dostaly ve formě semen na pohybujícím se tajícím ledovci.

Mezi mnoha zajímavými druhy rostlin zde najdete například severské dryádky osmiplátečné, které jsou rozpoznatelné díky svým velkým smetanově zbarveným kalichům. Nechybí však ani rostliny z jihu, jako je třeba teplomilný rudohlávek jehlancovitý. Na mnoha místech se dobře daří také kyselomilným rostlinám, jako je vřes či lomikámen, ale i rostlinám, které mají rády půdu zásaditou, k nimž patří mochna nebo vítod. Na kopcích Burrenu tak můžete očekávat nádhernou záplavu barev všech odstínů. Nemusíte být zrovna nadšený botanik, abyste si vychutnali krásu orchidejí, modrých zvonků hořců nebo purpurový koberec tvořený kakostem krkavým.

Ve vnitrozemí Burrenu bylo nalezeno mnoho důkazů o prosperující populaci z dob dávno minulých. V krajině je roztroušeno mnoho megalitických staveb, mohyl, dolmenů, kamenných seskupení, naleznete zde pozůstatky kamenných zídek, zbytky kruhových pevností i podzemní prostory. Nejslavnější „stavbou“ je nádherný portálový dolmen v Poulnabrone, který je nazýván „Jáma zármutku“. Jeho základ tvoří obrovský kamenný balvan o váze 5 tun, který je podepřen na dvou stranách vztyčenými kameny. Tato konstrukce tvoří 9 metrů hlubokou pohřební komoru s vchodem obráceným k východu. Pohřbeno zde bylo údajně 16 až 22 dospělých lidí a 6 dětí společně s jejich osobními věcmi – kostěnými přívěsky, kamennými sekerami, keramickými výrobky a zbraněmi. Toto významné obřadní místo bylo užíváno v době bronzové. Stáří dolmenu se odhaduje na 5500 let.

národní park Burren

Také nedaleký chodbový hrob v Gleninsheen je důkazem toho, jakou úctu měli prehistoričtí obyvatelé Burrenu ke svým zemřelým náčelníkům. V krajině se hojně objevují také keltská kruhová hradiště, za průzkum stojí například Cahermacnaghten a Caherballykinvarga. Celý Burren je posetý hroby, kříži a ruinami středověkých kostelů. Za pozornost jistě stojí kostel v Rathborney, který byl postaven uvnitř předkřesťanského ochranného valu z hlíny. Vynechat byste neměli ani ruiny Corcomroeského opatství, které bylo ukázkou jemné kamenické práce, či kostel v Dysert O´Dea, jež se může pochlubit nádherným vysokým křížem a bizarním portálem, na němž jsou vytesány hlavy. V národním parku se tyčí také mnoho opevněných věží, které jsou důkazem toho, že život ve středověkém Irsku nebyl vůbec snadný. Za prohlídku stojí Newtown Castle a Leamaneh Castle.

Pobřeží Burrenu je taktéž velmi skalnaté, linii skal a útesů přerušují pouze pěkné duny ve Fanore. V těchto místech pobřeží lemuje dlouhá plochá písčitá pláž, kterou s oblibou vyhledávají surfaři. Nějakých 25 km dále na jihovýchod však skalnaté pobřeží kulminuje v podobě ohromných, až 200 metrů vysokých útesů Cliffs of Moher, které vznikly vrstvením břidličných plátů. Vrcholku útesu dominuje viktoriánská rozhledna známá jako O´Brienova věž. Kdo má odvahu, může se na břiše doplazit až na okraj útesu a sledovat, jak se mořské vlny rozbíjí o skaliska v hloubce pod ním. Pohyb po okraji těchto útesů však může být nebezpečný, často jsou zde silné poryvy větru, proto je třeba být nesmírně opatrný. Z vrcholu O´Brienovy věže je možné za jasného počasí dohlédnout na všechny světové strany do vzdálenosti až 100 kilometrů. 

Oblast Burrenu dnes není příliš osídlená, na okraji parku se však nachází pár vesnic, jejichž obyvatelé žijí převážně ze zemědělství a turismu. Nejsevernějším sídlem je Ballyvaghan, odkud se naskýtá krásný výhled na záliv Galway Bay. V ospalé vesničce Lisdoonvarna se každý rok v září koná Festival dohazování, na který se sjíždějí svobodné slečny a pánové z celého Irska. Festival trvá celý týden a jeho součástí jsou zpěvy, tance, koupele a hlavně seznamování. V dávných dobách byl tento festival jakousi tradicí, dnes je spíše jen turistickou atrakcí. V obci Kilfenora stojí zastřešená katedrála z 12. století a najdete zde i čtyři tesané kříže pocházející ze stejné doby. Dále se zde nachází muzeum Burren Centre, které vystavuje expozice o zvířatech, rostlinách, geologii a archeologii Burrenu. 

Při návštěvě národního parku Burren byste neměli zapomenout navštívit jeskyni Aillwee schovanou na severu v nitru kopců. Jeskyně ukrývá podzemní vodopád a v jejich rozsáhlých prostorách jsou k vidění četné krápníky a tajemné chodby. Milovníci pěší turistiky se mohou vydat po úžasné 32 km dlouhé The Burren Way, která vede nejkrásnějšími místy parku. Po polních cestách a pěšinách se z Ballyvaughanu dostanete až na Cliffs of Moher. 

- jap -

Předchozí články z Irska:
Poloostrov Dingle - to pravé Irsko 
Temple Bar v Dublinu
Národní park Killarney
Katedrála sv. Patrika v Dublinu
Pivovar Guinness – kde se vyrábí černé zlato Irska

Článek byl zobrazen 11 761 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko