Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Temple Bar v Dublinu

Označení Temple Bar nese část irského hlavního města Dublinu, která byla ještě poměrně nedávno odsouzena k zániku. Dnes je jednou z velkých lákadel metropole, kde najdete ty nejslavnější bary, noční kluby a restaurační zařízení. Je vyhlášeným centrem pověstného dublinského nočního života.

Ještě před dvaceti lety byla návštěva této čtvrti něčím nemyslitelným, nebo spíše se sem mohli vydat jen otrlí lidé s notnou dávkou odvahy. Tato část města byla pojmenovaná po místním majiteli půdy, panu Templovi, který vlastnil také písečný náplav, tzv. bar, na jižním břehu řeky Laffey. Čtvrť měla být srovnána se zemí a na jejím místě mělo vyrůst autobusové depo. Celá oblast rozkládající se východně od Trinity College byla totiž tak zpustlá a zchátralá, že v ní nikdo nechtěl pracovat, jít za zábavou, natož bydlet. 

Před demolicí tuto dublinskou čtvrť nakonec zachránila Skupina 91, která byla seskupením mladých architektů majících radikální plány. Nejdříve kolem hlavního náměstí navrhli kompaktní směs galerií, divadel a uměleckých center. Jelikož se jejich nápad velmi zalíbil, netrvalo dlouho a oblast se začala proměňovat doslova před očima. Budovy dostaly nový plášť, z fasád zmizely jednotvárné cihly i vybledlá omítka. K budovám byly přistavěny zkroucené a vinuté balkony. Vše se rozzářilo barvami, zejména tedy křiklavě oranžovou a středozemskou modří. Z Temple Bar se rázem stalo nejmódnější místo v celém Dublinu.

Zdejší uličky začaly být zaplavovány umělci, fotografy, filmaři a konaly se zde první výstavy. Jako houby po dešti zde začaly vyrůstat módní butiky a obchody se stylovým zbožím. V noci pak místo ožívalo hudbou linoucí se z tanečních klubů a hospod, mezi nimiž pendlovaly skupinky přiopilé mládeže. Tato atmosféra se v Temple Bar drží dodnes. Je to místo s bezstarostnou atmosférou, kam se chodí bavit nejen místní, ale také zahraniční návštěvníci. 

Během dne sem můžete zajít na dobrou kávu, na oběd do exotické restaurace. Za zmínku stojí i restaurace, ve kterých jsou k vidění tradiční irské tance, a samozřejmě hraje irský folk. Můžete si prohlédnout nabídku butiků nebo jen tak pozorovat cvrkot na ulicích a extravagantní lidi, kteří sem prostě patří. V noci se ale musíte připravit na to, že je zde opravdu rušno, ulicemi prochází davy lidí a kriminalita ve formě krádeží a výtržností je zde na denním (tedy spíše nočním) pořádku. 

Jakýmsi srdcem Temple Bar je náměstí Meeting House Square, kde se každou sobotu koná trh. Nakoupit můžete spoustu dobrot, jako jsou skvělé olivy, sýry, suši, domácí chleba i klobásy. Funguje zde dokonce herecká škola a dětské centrum Archa, galerie a středisko fotografie. Své místo zde má rovněž Temple Bar Music Centre, výtvarný klub Arthouse a Irské filmové centrum s archivem. Pokud tedy máte rádi kosmopolitní atmosféru, určitě do Temple Baru zavítejte.

- jap -

Další články z Irska:
Národní park Killarney  
Katedrála sv. Patricka v Dublinu 
Pivovar Guinness – kde se vyrábí černé zlato Irska 
Lynčování v Galway 
Monasterboice 

Článek byl zobrazen 7 812 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko