Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pivovar Guinness – kde se vyrábí černé zlato Irska

Kdo někdy navštívil Irsko, jistě nevynechal ochutnávku tradičního černého piva Guinness, které si ve světě udržuje své výsadní postavení. Se svou harfou na etiketě je symbolem Irska i národním nápojem. Historie rodinného pivovaru Guinness na dublinské St. James´s Gate sahá do roku 1759 a zdejší pivo se stále těší velké oblibě.

Zní to až neuvěřitelně, ale celá polovina veškerého piva, které se v Irsku vypije, se vaří právě v rozlehlém pivovaru Guinness ležícím na severním břehu řeky Liffey. Toto černé pivo jedinečné chuti a smetanové pěny se vyváží do 120 zemí světa, kde se ho denně vypije na 2 a půl milionu půllitrů. Přímo pivovar Guinness není veřejnosti přístupný, ale kdo je zvědavý, jak se pivo vaří, dozví se vše potřebné v nově otevřeném návštěvnickém centru Guinness Storehouse, které kromě toho nejlepšího piva nabízí také nádherný výhled na Dublin. 

Pivovar Guinness

Jak to všechno začalo? Na konci roku 1759 navštívil rozpadající se a špatně vybavený dublinský pivovar St. James´s Gate Brewery mladý muž jménem Arthur Guinness, který byl odhodlaný všechno změnit. Umění vařit pivo se naučil u svého otce Richarda, který jako správce panství měl za úkol vařit pivo pro zaměstnance statku. Původní neúspěšný dublinský pivovar si pronajal za roční nájem 45 liber. Známí nad jeho počínáním nejdříve jen nevěřícně kroutili hlavami. 

Pivovar Guinness

Začátky také nebyly nijak jednoduché. Nejdříve Arthur začal vařit klasické světlé pivo druhu „Ale“, které vařilo v té době ještě několik dalších malých pivovarů ve městě. Celkem se v Dublinu nacházelo okolo 70 průměrných pivovarů, včetně toho Guinnessova. Guinness se však nehodlal smířit s průměrností a napadlo ho, že aby se zvedl zájem o pivo, musí se zlepšit jeho kvalita. V 70. letech 18. století tak začal vařit pivo nové, s obsahem praženého ječmene, který mu dodával charakteristickou tmavou barvu. A úspěch se velmi brzy dostavil. V roce 1799 zcela zastavil výrobu původního světlého piva a soustředil se pouze na produkci tmavého piva, které nazval Porter. Obliba tohoto piva nakonec vzrostla natolik, že vytlačilo z irského trhu všechna dovážená piva a dostalo se i na trh anglický. 

Za svůj život Arthur Guinness vybudoval prosperující firmu, která se proslavila po celém světě. Než v roce 1803 zemřel, stihl veškeré své znalosti předat svému synovi, Arthuru Guinnessovi II., který rodinný podnik nadále rozvíjel a rozšířil vztahy se zahraničím. Také uvedl na trh zcela nové pivo s názvem „Extra Superior Porter“, které později doplnil výrazem „stout“, jež se užívá dodnes. Jde o tmavé opalizující pivo silnější a plnější chuti, s typickou krémovou pěnou, která neklesá ani během upíjení.

Pivovar Guinness

V roce 1825 byl již pivovar Guinness' St. James's Gate Brewery největším v Irsku. Roku 1855 firmu převzal opět syn Arthura Guinnesse II. – Benjamin Lee Guinness. Pod jeho vedením byla v roce 1862 představena první pivní etiketa, která nesla ochrannou obchodní značku Guiness® Stout. Rodinná tradice ve vaření piva pokračovala, do roku 1868 vedl podnik další syn Edward Cecil, který dokázal firmu vyzdvihnout natolik, že se Guinness' St. James's Gate Brewery stal největším rodinným pivovarem na světě. V roce 1886 se pivovar proměnil v akciovou společnost, jejímž předsedou a největším akcionářem byl samozřejmě Edward. 

Již na konci 19. století bylo pivo Guinness dostupné po celém světě. Nemalou měrou k jeho rozšíření po světě přispěla emigrace irského obyvatelstva. V polovině 20. století pivovar inovoval řadu svých produktů a v roce 1959 se na trhu objevil Guinness Draught. V roce 1929 byla spuštěna první reklamní kampaň, která byla velmi nápaditá. Heslem reklamní kampaně bylo „Guinness vám prospívá“ – dnes se sice již nepoužívá, ale podle vědců je toto tvrzení založeno na pravdě. Již půllitr tmavého piva Guinness denně výrazně snižuje riziko infarktu, protože zamezuje vzniku krevních sraženin. Firma vždy najímala ty nejlepší reklamní tvůrce, kteří z reklamy udělali doslova mistrovská díla. Nezapomenutelný je například pštros se sklenicí Guinnesse uvězněnou v krku, pelikán se zobákem plným lahví nebo tukan balancující s půllitrem na svém oranžovém zobáku. 

Pivovar Guinness

Tyto a mnohé další reklamy je možné si dnes prohlédnout v návštěvnickém centru Guinness Storehouse. Celkem šestipatrová expozice je umístěna v krásné budově z roku 1904, která dlouho fungovala jako kvasírna a sklepy. Ve středu stavby je obrovské atrium ve tvaru pivní sklenice. Návštěvníci se v tomto atraktivním a moderním centru, které je replikou původního pivovaru dozví vše o tom, jak se černý nektar vaří – jaké jsou přísady, technologie, co musí dělat člověk a co zvládne technika. K vidění jsou zde obří sudy, velké nablýskané měděné kvasné kádě a výstavky přibližující sladování nebo pěstování chmele. Jistě zaujmou také staré fotografie z 19. století či druhé světové války. Svou speciální expozici zde má i bednářské umění, protože až do doby po druhé světové válce se sudy na Guinness vyráběly pouze ručně. V Guinness Storehouse samozřejmě nechybí ani prodejna s rozsáhlou nabídkou zboží značky Guinness či restaurace. Návštěvníky nemine ani tolik očekávaná ochutnávka zdejšího piva. Pintu piva vám natočí v baru Gravity v nejvyšším patře budovy, odkud máte panoramatický rozhled na celý Dublin. 

Arthur Guinness by dnes byl na svůj pivovar jistě velmi hrdý. Přestože už není největším na světě, stále patří k těm nejznámějším a nejmodernějším. Pivo Guinness se v současnosti vaří v přibližně 40 zemích světa, ale všechna piva, která nosí toto jméno, musí obsahovat původní extrakt uvařený v pivovaru na dublinské St. James´s Gate. Členové rodiny Guinnessů stáli v čele firmy po 6 generací. Posledním Guinnessem, který stál v čele pivovaru, byl Benjamin Guinness, který však na svůj post v roce 1986 rezignoval. V roce 1997 došlo ke sloučení pivovaru se společností Grand Metropolitan a připadl tak pod britskou mezinárodní společnost Diageo.

- jap -

Další články z Irska
Lynčování v Galway 
Monasterboice 
Croagh Patrick – irská svatá hora 
Jezero Lough Gur 
Hrad Blarney 

Článek byl zobrazen 11 114 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko