Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rock of Cashel - co se stane, když si ďábel odplivne

Rozlehlým planinám irského hrabství Tipperary, které se rozkládá v jižní části země, vévodí skála Rock of Cashel. Je unikátní tím, že na ní těsně vedle sebe stojí středověká věž, mohutná katedrála, románský kostel, hrad a několik irských křížů. Pokud tedy chcete za jediný den vidět kompletní průřez irskou architekturou, jste na správném místě.

Přibližně 60 metrů vysoká vápencová Cashelská skála se zvedá ze Zlatého údolí hrabství Tipperary a dominuje krajině množstvím věží a věžiček. Již pohled z dálky na ni je vskutku nezapomenutelný. Legenda praví, že ďábel, který si právě ukousl kus pohoří Slieve Bloom zahlédl v těchto místech svatého Patrika, jak se chystá ve Zlatém údolí postavit kostel. To ho rozčílilo natolik, že ukousnutou skálu znechuceně vyplivl a ta se zabodla do země. Vytvořila se tak dnešní Rock of Cashel, která byla v prvním tisíciletí světským a duchovním centrem oblasti. 

Rock of Cashel

Se skálou Rock of Cashel je spojena jak světlá, tak i temná minulost. Lidé, kteří toto tajuplné místo navštíví mohou nasávat jeho zvláštní, někdy až děsivou atmosféru. Ta se umocňuje ještě v noci, kdy je silueta skály nasvícena nočním osvětlením.Ve 4. století byla již skála opevněna, tehdy se jí říkalo “Cashel králů”. O století později se stala místem korunovace munsterských králů. Roku 450 sem pak přišel svatý Patrik, aby pokřtil krále Aenguse. Vypráví se, že světec během tohoto obřadu zcela neúmyslně zabodl svou biskupskou berli do královy nohy. Aengus si však myslel, že ho svatý Patrik jen pokouší a tak se ani nepohnul.

V 11. století byl Cashel majetkem nejvyššího irského krále Briana Boru. V roce 1101 ho však král Murtagh O´Brian daroval církvi. To odstartovalo výstavbu mnoha velkolepých církevních budov na vrcholku skály. Byly doslova nalepeny jedna na druhou a stejně jako před stovkami let se na Rock of Cashel tísní dodnes.

Rock of Cashel

Do komplexu staveb umístěných na vrcholku Rock of Cashel se vstupuje Sálem chorálu farářů (Hall of the Vicar´s Choral), který byl postaven roku 1420 speciálně pro chóristy cashelské katedrály. V současnosti je v sále umístěna výstava pojednávající o historii tohoto místa a také dřevěný kříž z 12. století, který údajně patřil přímo svatému Patrikovi. Jakmile se vydáte k Cormacově kapli (Cormac´s Chapel), budete míjet ještě zdařilou repliku tohoto kříže. Cormacova kaple byla v letech 1127 - 1134 postavena králem Cormacem MacCarthym. Jde sice o malou, ale dosti masivní budovu z narůžovělých kamenů ukrytou pod strmou střechou. Narůžovělá barva kaple krásně kontrastuje s temně hnědou barvou mohutné katedrály stojící opodál.

Tato katedrála je považována za nejstarší a také nejzachovalejší románský kostel celého Irska. Je zdobena trámovým vlysem, na němž jsou patrné hlavy mužů a zvířat. Ještě mnohem více jich je však k vidění na sloupových hlavicích vnitřní arkády. Rovněž oblouk normanského kněžiště je těmito hlavami zdoben, přímo v kněžišti jsou pak k vidění fragmenty původních fresek v sytých barvách. Na západním konci stojí sarkofág patřící údajně samotnému králi Cormacovi. Dokonalá je také plastika tympanonu (trojúhelníkové plochy ve štítu chrámu) nacházející se nad severním vchodem do kostela. Je na ní zobrazena divoká scéna, kdy šklebící se příšera trhá svými drápy dvě zvířata, která však není možné identifikovat. Kentaur vybavený kompletní normanskou přilbicí i s chráničem nosu se mezitím k příšeře otáčí horní částí těla a chystá se na ni vystřelit šíp.

Rock of Cashel

Z katedrály sv. Patrika ze 13. století se podařilo dochovat jen prázdné obvodové zdi. Původní střechu už odnesl čas a pozůstatky katedrály jsou tak dnes jen památkou na tehdejší slávu svatostánku. Ve zkrácené chrámové lodi se nachází hradní věž, která sloužila jako biskupská residence i jako úkryt. Stojí zde také opevněný palác cashelského arcibiskupa, který je hezky vydlážděn až ke svému konci na západě. Katedrála lehla popelem v roce 1495 na příkaz hraběte z Kildare. Ten se posléze ze svého činu zpovídal králi Jindřichu VII. a omlouval jej tím, že si myslel, že se uvnitř katedrály nachází arcibiskup. Cashelští arcibiskupové byli velmi mocní, bohatí a také velmi neoblíbení, stejně tak jako mnozí jiní monarchové v té době. Například arcibiskup Myler Magrath (1523 - 1622) ovládal celkem čtyři biskupství, jedno arcibiskupství a na 77 dalších živobytí. Tím se stal neobyčejně bohatým. Jeho hrob se dnes nachází v chóru katedrály. 

Rock of Cashel

Katedrála je spojena také s velkou tragédií. V roce 1647 se do ní před Cromwellovou armádou vedenou Lordem Inchiquinem ukrylo na 3 tisíce lidí. Vojáci však okolo katedrály vyrovnali veškeré drny rašeliny, ty zapálili a všechny lidi zavřené uvnitř tak udusili. V sousedství katedrály se tyčí ještě 28 metrů vysoká kulatá věž postavená pravděpodobně v 11. nebo 12. století. V dobách nepokojů sloužila jako pozorovatelna. 

- jap - 

Další články z Irska:
Dublinský hrad 
Kilmainhamská věznice v Dublinu 
Hill of Tara – místo opředené legendami 
Pohoří Wicklow - vyhlášená rekreační zóna 
Clonmacnoise – působivý klášterní komplex

Článek byl zobrazen 5 963 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko