Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Clonmacnoise – působivý klášterní komplex

V meandru řeky Shannon ve středním Irsku se rozkládá jeden z nejpůsobivějších a nejzachovalejších klášterních komplexů v zemi. Jeho budovy, které jsou roztroušeny na vyvýšeném místě mezi odlehlými loukami, patří k dominantám hrabství Offaly. V období od 6. do 12. století byl Clonmacnoise centrem vzdělanosti a díky němu se Irsko stalo domovem světců a učenců.

Clonmacnoise oproti jiným irským klášterním komplexům vyniká tím, že se z něj do dnešních dní podařilo dochovat poměrně hodně staveb – můžete se kochat dokonale tesanými kříži, množstvím starobylých kostelů i jedinečnou kulatou věží. Podle mnohých je Clonmacnoise nejlepší památkou svého druhu v celém Irsku. Klášter byl založen svatým Ciaránem v roce 548 a asistoval mu přitom gaelský král. V období od svého založení až do příchodu Normanů ve 12. století byl Clonmacnoise nejdůležitějším centrem křesťanské víry, literatury a umění. Zatímco zbytek Evropy prožíval období temna, Irsko zažívalo rozkvět. 

Clonmacnoise

V Clonmacnoise se nechávali pohřbít králové Connachtu i nejvyšší králové Tary. Přestože musel klášter odolávat desítkám útoků ze strany Dánů, pustošícím nájezdům Vikingů i domorodých Keltů, zůstalo Clonmacnoise pro křesťany významným duchovním centrem a jeho vliv přesahoval severní Evropu. V období od roku 720 do roku 1205 bylo celkem 27 krát napadeno a 12 krát vypáleno. Moc kláštera však začala slábnout teprve poté, co se u irských břehů vylodili Normané.

Podle zprávy z roku 1179 tvořila komplex Clonmacnoise asi stovka domů a třináct kostelů. O tři sta let později už byl jen sídlem bezvýznamného biskupa – takový úpadek zaznamenal. V roce 1552 sem navíc z Athlone napochodoval pluk Angličanů, který klášter proměnil v trosky. Předtím ovšem vojáci stihli ukrást veškeré poklady, které se zde nacházely. Zmizely dokonce i klášterní knihy, kostelní zvony a barevné vitrážové sklo. 

Na vrcholku tyčícím se nad břehem řeky Shannon jsou dnes jasně viditelné ruiny anglo-normanského hradu z 13. století. Tam se nachází také vstup do celého klášterního komplexu. U vstupu najdete informační centrum, které vystavuje zajímavou expozici. K vidění jsou zde tři kříže původem z kláštera, jejichž repliky jsou nainstalovány venku na svých původních místech, kde odolávají větru a dešti. Jedním z křížů je Kříž Písem svatých pocházející z 10. století, pro který jsou charakteristická pahýlovitá ramena stočená vzhůru s bohatě zdobenými panely. Mezi vytesanými obrazy je možné rozeznat hráče na flétnu, který svolává spravedlivé k poslednímu soudu a také ďábla ležícího na zádech se zdviženou nohou, na níž mu sedí sv. Antonín. Patrný je rovněž pták dávající polibek života Kristovi. Kromě křížů jsou v návštěvnickém centru vystaveny také četné náhrobky. 

Clonmacnoise

Celý obezděný komplex má přibližně tvar kruhu. Dominantní a nepřehlédnutelnou stavbou je kulatá, asi 20 metrů vysoká věž z 10. století. Nazývá se O´Rourkeova věž – pojmenována byla podle krále Connachtu Fergala O´Rourkea, jenž zemřel v roce 964. V roce 1135 byla silně poškozena úderem blesku a od té doby nebyla nikdy zcela zrekonstruována. Východně od věže stojí MacDermotův kostel, někdy nazývaný též katedrálou, který byl postaven roku 904. Ve 12. století pak prošel rozsáhlou přestavbou. V boční kapli je k vidění mnoho ozdobných kamenných fragmentů. Zajímavý je rovněž gotický západní portál zdobený draky a listovím. Na portál dohlíží sochy sv. Františka, Dominika a Patrika. Latinský nápis z 15. století praví, že byl portál postaven k věčné slávě Pána. Portál vyniká jednou zajímavostí. Když k jedné jeho straně přitisknete ucho, uslyšíte vše, co si někdo vypráví na straně druhé. Vyprávění nemusí být nijak hlasité, srozumitelný je i ten nejtišší šepot. Mniši tímto způsobem mohli bezpečně poslouchat zpovědi malomocných.

Rozlehlý areál Clonmacnoise dnes připomíná dávnou slávu tohoto místa. Kromě zříceniny katedrály zde uvidíte několik dalších menších kostelů, jako například Teampull Doollin, Teampull Hurpan nebo Teampull Funghin s kulatou zvonicí. K pozůstatkům dalšího, McCarthyova kostela, patří zřícená kaple z roku 1160 ukrývající několik skvělých románských plastik. O kousíček výš stojí kaple sv. Ciarána, v níž je tento světec údajně pohřben. Podlaha kaple je umístěna dost hluboko pod úrovní země, za což mohou místní farmáři. Ti si totiž po generace odtud nabírali hrsti půdy smíchané se svatým prachem a rozptylovali je na svých polích. Chtěli si tak zajistit dobrou úrodu.

V Jeptiščině kostele, který je situován asi 450 metrů za obezděným komplexem, najdete jedny z nejkrásnějších rytin. Kostel vyniká těžkými lomenými oblouky a portálem, na němž je k vidění jedenáct hlav se zobáky a vypoulenýma očima. Kostel v roce 1167 postavila kající se Dervorgilla, irská Helena Trojská. 

- jap -

Předchozí články z Irska:
Wexford – cíl pro ornitology i milovníky opery
Národní park Burren – na skok v botanickém ráji
Poloostrov Dingle - to pravé Irsko
Temple Bar v Dublinu
Národní park Killarney

Článek byl zobrazen 6 862 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko