Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Wexford – cíl pro ornitology i milovníky opery

Na východě Irska se asi 100 km od hlavního města Dublinu u ústí řeky Slaney rozkládá město Wexford. Přestože nepatří mezi historicky nijak zvlášť významná města a chybí mu jistá architektonická jednota, své návštěvníky přitahuje poklidem, bezstarostností a přátelskou atmosférou, která v něm panuje. Mimoto ukrývá také několik zajímavostí…

Protože nebývá Wexford zaplaven davy turistů, tak jako jiná mnohem známější irská města, dá se říct, že v něm můžete poznat to pravé Irsko. Souběžně s řekou Slaney se klikatí úzká hlavní ulice Main Street, která je většinou plná místních lidí nakupujících potraviny a nejrůznější zboží. Ulice je lemována starobylými obchůdky, antikvariáty a krámky s rukodělným zbožím, kde můžete objevit doslova poklady. Nechybí ani veselé putyky jako Tim´s Tavern, Kelly´s a Simon´s Place, které lákají k návštěvě.

Wexford
Foto: Wexford - maják Hook Head

Wexford situovaný v jihovýchodním koutě stejnojmenného hrabství, byl založen v 9. století Vikingy. Město mělo přísně urbanistický plán, který je dodnes patrný zejména v úzkých krytých uličkách jako Keysers Lane, které vybíhají z Main Street směrem k nábřeží. Historie Wexfordu se nese ve znamení mnoha bitev a na místě dnešního města byla prolita spousta krve. V roce 1649 obsadil město Oliver Cromwell. Jeho vojáci tehdy zničili opatství Selskar Abbey z 12. století a povraždili na 1500 obyvatel, což byly tři čtvrtiny veškeré tehdejší populace Wexfordu. 

Také během povstání v roce 1798 došlo k dalším obětem na lidských životech a to na obou stranách, jak irské, tak britské. Povstání vedené jednotou s názvem Spojení Irové mělo za cíl nastolit nezávislou Irskou republiku, v níž by si všechna náboženství byla rovna. K ústředním postavám patřili Teobald Wolf Ton (1763 – 1798) a E. Fitzgerald (1763 – 1798). Jejich povstání však bylo nakonec potlačeno. V Bullringu stojí socha rolníků – kopiníků, která je připomínkou této události z roku 1798. O Irském povstání se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací na výstavě Wexford Experience. Výstava je umístěna ve Westgate Tower, která pochází z normanského období. Další zajímavá výstava pojednávající o zmíněném roce 1789 se nachází ještě v poklidném kostele sv. Iberia ze 17. století na High Street (ulice nad Main Street). 

Wexford
Foto: Wexford - ruiny chrámu

Severovýchodně od Wexfordu se rozprostírají rozlehlé přílivové mokřady nazývané v Irsku „slobs“. Nachází se v okolí ústí řeky Slaney do Irského moře a celá tato oblast je známá coby hnízdiště a zimoviště kachen, hus a mnoha brodivých ptáků. Vznikla tak Wexfordská rezervace vodního ptactva, kterou tvoří North Slob – cca 4500 hektarů močálů, které byly v období Velkého hladomoru v letech 1847 až 1849 obdělávány. Dnes je možné zde pozorovat množství divokých kachen, husic liščích, morčáků velkých, labutí černých, vodoušů šedých a rudonohých. V rozsáhlých porostech rákosu se schovávají rákosníci obecní a strnadi rákosní. Nejvhodnějším obdobím pro pozorování ptactva je zima, protože se sem stahuje obrovské množství dalších ptačích druhů, aby zde přezimovaly. 

V tuto dobu zde pobývá na 10 tisíc hus běločelých grónských, což je asi 35 procent celé světové populace. Také zde přečkává zimu na 2000 bernešek tmavých grónských i obrovská hejna čejek chocholatých a poláků velkých. Pozorování ptáků je v této lokalitě opravdu jedinečné a je nezapomenutelným zážitkem. Křik několika tisícovek hus běločelých je strhující, stejně tak jako pohled na tisícové hejno zvedající se plácáním křídel do vzduchu. 

Wexford
Foto: Wexford - Johnstown Castle

Západně od rezervace vodního ptactva vznikl Irský park národního dědictví rozkládající se na 12 hektarech mokřadů u ústí řeky Slaney. Měl by ho navštívit každý, koho alespoň trochu zajímá irská historie. Poměrně nenáročným způsobem budete seznámeni s dějinami této země od samotného počátku až do středověku. Irský park národního dědictví je plný replik sídlišť, k vidění je zde tábor z doby kamenné a kamenný kruh, kruhové hradiště nazývané „rath“, pevnost na ostrově zvaná „crannóg“, nechybí ani kompletní vikinská loděnice s lodí uvázanou na řece, normanský hrad a mnohé další stavby. Jednotlivá místa jsou propojena pěší stezkou. Park si můžete prohlédnout sami nebo s průvodcem. 

Do Wexfodu se rok co rok na podzim sjíždějí desetitisíce milovníků a znalců opery. Koná se zde totiž Wexfordský operní festival, který nabízí obvykle tři opery a další doplňkový program, jako jsou tradiční koncerty, bluesové a jazzové večery. Ve Wexfordu se však nedočkáte klasických a známých operních děl, ale spíše zapomenutých skladeb. Organizátoři festivalu se tak snaží tato díla zachraňovat a obnovovat. 

- jap -

Předchozí články z Irska:
Národní park Burren – na skok v botanickém ráji
Poloostrov Dingle - to pravé Irsko
Temple Bar v Dublinu
Národní park Killarney
Katedrála sv. Patrika v Dublinu

Článek byl zobrazen 7 534 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko