Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Croagh Patrick – irská svatá hora

Na západě Irska se nad jižním břehem Clew Bay tyčí kuželovitý vrchol Croagh Patrick, který byl během tisíciletí námětem mnoha legend. Dnes je cílem vyznavačů všemožných náboženství a koná se na něj jedna z největších křesťanských poutí světa.

Samotný název „Croagh“ znamená v irštině „Kopec“. Tento 764 metrů vysoký Patrikův kopec je opravdu dominantním prvkem zdejší krajiny, tyčící se nad skalnatými pustinami okolního rašeliniště. Podle pověsti přišel v roce 441 svatý Patrik na své velké misionářské výpravě skrze Irsko do hrabství Mayo. První postní sobotu vystoupil na vrchol hory Cruachan Aigil, k níž zdejší pohané pociťovali jistou bázeň. On však nemínil místo s takovým duchovním významem pro tisíce potenciálních křesťanů nevyužít. Po dobu 40 dní obýval horu, držel půst a modlil se za Iry. Jeho skutek zdejším obyvatelům připadal nesmírně statečný, protože věřili, že je vrcholek kopce obýván démony. Poté, co sestoupil dolů, byli obyvatelé přístupnější k jeho poslání, nechali se pokřtít a požadovali vykoupení.

Co se během jeho pobytu na Croagh Patrick (jak byl kopec Cruachan Aigil po světci přejmenován) odehrálo, se stalo tématem mnoha příběhů a legend, v nichž se mísí pravda, mýty a symbolismus. Svatý Patrik se údajně ujistil u samotného Boha, že Irové nikdy neztratí svou víru a že při soudném dni budou spaseni. Na konci svého půstu Patrik opakovaně zvonil na Cloigin Dubh neboli Černý zvon, jejímž zvukem vháněl do propasti Lugnanarrib jedovatá a útočná zvířata, především hady, žáby a další havěť. Clougin Dubh také dobře posloužil v boji proti mračnu zlých duchů ve formě černých ptáků. Ti se rozprchli v okamžiku, kdy Patrik hodil zvon do jejich středu. Tímto činem navždy zbavil Iry zlých sil a nebezpečných zvířat.

Netrvalo dlouho a kopec Croagh Patrick se stal vyhledávaným poutním místem pro celé křesťanské Irsko. Za více jak 1500let se na vrchol vyšplhaly proudy poutníků, které před tímto činem nedokázalo zastavit ani špatné počasí, trestné právo či zákazy. Poutníci se i dnes vydávají po 37 kilometrů dlouhé poutní stezce s názvem Tóchar Phádraig, která začíná v Ballintoberském opatství a vede podél starověké pohanské cesty až na vrchol. Stezka je poměrně náročná a únavná, ale očišťuje tělo i ducha. Odměnou za námahu je pak neskutečný výhled na okolní krajinu. Kdo se necítí na celou 37 km dlouhou stezku, může zvolit kratší verzi, která začíná v Murrisku.

Výšlap na svatou horu Croagh Patrick se stal tradiční činností nejen místních obyvatel, ale také návštěvníků ze zahraničí. Pro její zdolání potřebujete kvalitní turistické boty, hůl a spoustu odhodlání. Cesta je schůdná, nepotřebujete tak žádnou speciální kondičku, ale pokud nejste na takovéto pochody zvyklí, bude to pro vás zřejmě oříšek. Rozhodně se však na výšlap nevydávejte v mlze ani v silném dešti.

Nejčastěji se výšlapy podnikají na Věncovou neděli, tedy poslední neděli v červenci. V tuto dobu vystupuje na vrchol až 50 tisíc poutníků, aby se pomodlili ke sv. Patriku. Mnoho z věřících poutníků se vydává dokonce na pochod naboso, ale zúčastnit se ho mohou také nevěřící. Hned poté se 1. srpna koná divoký festival s ohni a tanci, kterým se oslavuje svátek sklizně zvaný Lughnasa. Pokud se vydáte kratší cestou z Murrisku, budete míjet sochu sv. Patrika, která vám požehná na cestu. Následně vystoupáte do sedla v nadmořské výšce 500 metrů, kde se již napojuje původní stezka z Ballintoberského opatství. Právě zde je dobré si odpočinout před následným, obtížným výstupem. Musíte zdolat ještě 260 výškových metrů, které překonáte chůzí po velmi strmé kamenité cestě. Na vrcholu Croagh Patrick se tyčí kostel sv. Patrika, kam se chodí věřící pomodlit a sklonit se před světcem.

Starobylá pouť z Ballintoberského opatství vede zajímavou krajinou posetou mnoha památkami. Procházet budete kolem svatých studní, menhirů, skal s vyrytými nápisy, kouzelných hromad kamení a údajně i začarovanými lesy. Ke zdolání této 37 km dlouhé stezky je však potřeba dvou dní. Nejvhodnějším místem pro odpočinek a přenocování je vesnice Aghagower pyšnící se starobylým kostelem a kulatou věží. Další den pak pokračujete dále na západ po stezce, až se dostanete do zmiňovaného sedla. Odtud pak již pokračujete stejnou cestou na vrchol, jako z Murrisku.

V roce 1988 bylo na Croagh Patrick objeveno zlato a z toho důvodu bylo žádáno o povolení k jeho těžbě. To však vyvolalo doslova mezinárodní zděšení a odpor. I když by irské hrabství Mayo, ve kterém se kopec nachází, potřebovalo finance spojené s těžbou sebevíc, bylo rozhodnuto, že se zde těžit nebude. Protesty proti těžbě byly totiž tak mohutné a početné – přicházely z celého světa – že se od plánů muselo upustit.

- jap -

Další články z Irska:
Jezero Lough Gur
Hrad Blarney
Waterford – město křišťálu
Nespoutané Aranské ostrovy
Pohodová atmosféra v ulicích Corku

Článek byl zobrazen 10 469 krát.

 
 

Náš tip

Krásy Jordánského království 2024

Krásy Jordánského království 2024Zážitkový okruh Jordánskem s českým průvodcem. Východ slunce ve Wadi Rum, tajemná Petra a další památky. Pobyt v luxusním hotelu u Mrtvého moře. Plavba po Rudém moři a mnohem více. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko